Email:   Jelszó:
 
www.wolfdog.hu

Tévhitek, avagy mire nem jó a csehszlovák farkaskutya

Olvasgattam neten jópár hozzászólást, cikket és sajnos elég sok téveszme kering a csehszlovák farkaskutyákról, megpróbálom ezeket összeszedni és ezt a cikket bővíteni, ha újabbat hallok. Következzenek hát:

  • Nem taníthatók meg semmire

    Nagyon gyorsan tanulnak, viszont nem nagyon szeretik a sok ismételgetést. Elég önfejűek, ezért ha nem tetszik nekik a feladat vagy unják, egyszerűen nem törődnek vele. Úgy tapasztaltam, a csehszlovák farkaskutyákat kicsit nehezebb motiválni, mint a többi fajtát valószínűleg a nagyobb tűrőképességük miatt, de azért messze nem lehetetlen. A lényeg, hogy ne unja meg a tanulást, mert akkor bizony a legfinomabb virslitől is elhúzza az orrát.

  • Kitűnő házőrzők

    Bár a fajta kitenyésztésének egyik célja egy kiváló munkakutya és őrző-védő kutya kitenyésztése volt, ez nem igazán sikerült. Nem teljesen reménytelen feladat, de soha nem lesznek olyanok, mint pl. egy német juhászkutya. Egyébként sem biztos, hogy érdemes elszabadítani a szunnyadó ösztönöket, különösen egy gyengébb idegzetű kutyánál.

  • Nem tudnak ugatni

    De igen, tudnak ugatni, legalábbis meg tudnak tanulni ugatni. Ha sok csehszlovák farkaskutya van együtt, idegen közeledtére vonyítani kezdenek, ám ha más kutyafajtával élnek együtt, megtanulnak ugatni és nagyrészt inkább ugatnak.

  • Bátrak, mint a farkasok

    Nem, eleve a farkasok sem bátrak. Falkában valóban megtámadnak náluk nagyobb állatot is, ha vadásznak, de ha tehetik, inkább kerülik a konfliktust és elmenekülnek. Egy kiegyensúlyozott csehszlovák farkaskutya hasonlóan tesz, ha baj van, felméri, mekkora a baj és először menekülni próbál, ha ez nem sikerül, akkor próbálkozik meg támadással. Ez a viselkedes persze nem tévesztendő össze a gyenge idegrendszerrel.

  • Minden más kutyát megtámadnak

    Tény, hogy jóval korábban kell elkezdeni szocializálni, de ez sem lehetetlen, a legtöbb kutyával békésen eljátszanak, szóval ez nagyrészt nevelés kérdése. Viszonylag domináns fajta, a falkában szeret minél előrébb lenni a rangsorban. Nem támadóbbak helyes nevelés esetén, mint a többi domináns típusú kutya.

  • Farkaskutya = német juhászkutya

    Valamiért a farkaskutya szóhoz a köznyelv a német juhászkutyát köti, valószínűleg mert az ordasok külleme valóban hasonlít a farkasokéra. A farkaskutya elnevezés valójában a farkas és kutya hibridekre és azok leszármazottaira illik inkább. Nem farkaskutya az ír farkaskutya sem. A világon 4-5 farkaskutya fajta létezik, ebből kettő, ami viszonylag elterjedt: a csehszlovák farkaskutya és a saarloosi farkaskutya.

W., 2010-09-25


Valid XHTML 1.1